Walter Merckx


De Gavers, 13, 9750 Ouwegem


Als je een receptje leuk vindt, klik dan even op het “I like” symbooltje.
0 Likes

Afrit 9

Het gebeurt wel meer dat vrienden ons tijdens een etentje verrassen met een eigen versie van traditionele gerechten. Een persoonlijke toets die meestal prima werkt.
Zelf durven we ook wel eens het culinaire rechte pad verlaten met een extra ingrediënt of alternatief bij het kookboekenrecept.
Heb je zelf zo een "specialleke", laat het ons weten, we zetten het hier in onze rubriek "Afrit 9". Je kan ons mailen of uw receptje droppen in het kadertje hieronder.
Sleep document hier
Of zoek op je PC

Pasta carbonara à la Française

Stacks Image 139
Pasta carbonara à la Française (4 pers.)
Camembert is een perfect alternatief voor een heerlijke pasta carbonara. Je smelt gewoon een camembert (ontdaan van de korst) in een pannetje met 25 cl room en fijn gesneden bieslook. Haal van het vuur en roer er de gekookte hamblokjes onder . Kook de pasta (75-100 gr p.p.) beetgaar in licht gezouten water, afgieten en voorzichtig mengen met het camembert/roommengsel. Voorzie op de tafel een flesje goede olijfolie, geraspte grana padana en een stevige franse baguette.
En natuurlijk een heerlijk flesje wijn; bij deze Frans-Italiaanse schotel drink je zowel wit als rood maar best geen "zware" of dure wijn ; ik kies voor een koele rode Rueda wijn "Crianza tinto" uit … Spanje.

Soep van rode biet

Stacks Image 154
Stacks Image 157
Stacks Image 160
Soep van rode biet
Ingrediënten (voor 4-6 personen)

1 liter rundsbouillon (of groentenbouillon voor minder calories)
4 rode bietjes, best gestoomd en gepeld.
2 zoete appelen (geen groene), geschild, zonder klokhuis en in partjes gesneden
2 grote tomaten (best gepeld en ontpit)
1/2 kleine spaanse rode peper, zonder de zaadjes en zaadlijsten
klein doosje tomatenpuree of concentraat (50 gram)
kruidenbuiltje (laurier, thym,bieslook)
op smaak brengen met (naar eigen smaak)
goeie scheut witte wijnazijn
één of twee lepels honing (of zoete gelei).
een paar druppels tabasco (alternatief sneufje cayennepeper).
eventueel bijkruiden met peper en zout.
optie : 2 aardappelen (voor binding), lepeltje zure room (bij het serveren).

Bereiden:
Alle ingrediënten (bietjes, appelen, tomaten, Spaanse peper) in hete bouillon laten garen.
Tomatenpuree toevoegen en dan … proeven !
Vervolgens op smaak brengen met de azijn, honing en tabasco

Arroz con gambas

Basmati rijst
Scampi
Room
Arroz con gambas
Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 3/4 liter vis-bouillon
  • halve rode en halve gele paprika
  • 4 teentjes look, 2 lente-uitjes, een halve zoete ui.
  • 20 à 30 middelgrote ongekookte scampi's
  • 2 zakjes basmati rijs (2 x 125 gram)
  • mengeling van paprikakruid, cayennepeper en curry.
  • saffraan (poeder of draadjes)
  • 2,5 deciliter room (half vet is ok)
  • 50 gram boter
  • 100 gram miree kruidenkaas.
  • peterselie + bieslook
Bereiding
Snij top en bodem van de paprika's, verwijder de zaadjes en voeg, samen met een geplet lookteentje en de lente-ui bij de visbouillon, laat een half uurtje op laag vuur sudderen. Snij de rest van de paprika's, de zoete ui en look in kleine blokjes (brunoise) niet groter dan een rijstkorrel. Stoof deze groentenmengeling zachtjes aan.
(Ontdooi desgevallend de scampi's onder koud lopend water). Kook ze kort (2-3 minuten) in de visbouillon, laat ze even afkoelen, ontpel ze en verwijder de darmkanaaltjes. Voeg de scampipellen opnieuw bij de bouillon en laat op een zacht vuurtje nog een kwartiertje sudderen.
Zeef vervolgens de bouillon, voeg saffraan en kruidenmengsel (paprikapoeder, cayennepeper en curry) naar persoonlijke smaak toe. Kook inmiddels de rijst in licht gezouten water halfgaar (5 minuten). Doe de rijst in een hoge braadpan (paellapan kan ook) en voeg er geleidelijk bouillon toe tot de rijst beetgaar is en de bouillon helemaal heeft opgenomen. Meng de look-paprikabrunoise onder de rijst, voeg de room, de boter en de kruidenkaas bij de warme rijst. Snij de scampi's overlangs in twee (hoe een 4-tal scampi's apart voor de afwerking) en voeg bij het smeuïge rijstmengsel. Werk af met fijngesneden bieslook en peterselie, desgewenst nog wat zout en peper en versier met de hele scampi's.

BBQ

Onze "get together" BBQ van 28 juli.

Stacks Image 109
Stacks Image 112
Stacks Image 115
Amuses:
Foie gras de canard op sneetje vlaamse peperkoek
Kerstomaatjes gevuld met gemarineerde mozzarellabolletjes
Tartaar van gerookte zalm op kanpperige toast met een lepeltje yoghurt-dille saus
Schoteltje italiaanse antipasta

Spaanse gaspacho met garnituur (brunoise van tomaat, komkommer, lenteui + dressing van zure room, steureitjes en limoen)

Lauw slaatje van geitekaas in gerookte bacon met zoetzure dressing, warme nectarine, vijgenbrood, kruimelnootjes en gedroogde bosvruchten.

Oosters gekruide risotto met kleingesneden pittige en zoete pepers, ui en look.

Op de BBQ :
boerenworst, zoetgemarineerde varkensribben en entrecôte van Belgisch Witblauw
in look, tijm en peterselie gekruide krielaardappeltjes, looktomaatsjes uit de oven en gestoofd witloof en knapperige salade
trio van mayonaise, looksaus, bbq-saus + kruidenboter

Dessert
schep luchtige chocolademousse met sinaasappel
een bowl van vers gesneden fruit (ananas, appel, peer, witte en blauwe pruimen, groene druiven, banaan, kiwi, cavaillon, platte perzik, mango) in een marinade van limoen en triple sec

Koffie met fruitkoekjes van Desloovere en appelcake.

We dronken : Champagne Vrancken Brut, Cava brut Puigesser, rosé en witte wijn (Ardèche), Omer en Leffe blond

Zalm in de oven met venkel

Makkelijk, goedkoop en …lekker

Stacks Image 60
Stacks Image 62
Stacks Image 64
Ingrediënten (voor 2-4 personen)

2 zalmfilets zonder vel (150 g ’t stuk)
2 middelgrote venkels
3 grote aardappelen, vastkokend
kwart liter visboullon (klaar of zelfgemaakt)
kruidenbuiltje (thym,laurier,dragon,bieslook)
koffielepel graanmosterd
2 soeplepels zure room
1 kruidenkaasje

Bereiden:
snij venkel in kleine stukjes en aardappelen in schijfjes van ong.halve cm.
kook de aardappelen en venkel gaar in gezouten water (of in de microgolfoven)
kook de venkelstelen even in de visbouillon samen met kruidenbuiltje
zeef bouillon en pocheer zalm kort in de bouillon
vuurvaste schotel inoliën, leg zalmfilets op laagje aardappelen en daar bovenop de venkelblokjes
meng onder de ingekookte bouillon de mosterd, dille, kruidenkaasje en zure room en laat inkoken tot een vloeiende saus
giet de saus over de vulling in de vuurvaste schotel en dek af met aluminiumpapier
zet gedurende 20 minuten in voorverwarmde oven op 175 °
warm opdienen met … flesje witte wijn (sauvignon blanc)

Zalm is erg gezond om regelmatig te eten, net als veel andere vissoorten. Zalm bevat redelijk veel vetten, maar dit zijn goede vetten. In zalm zitten veel omega 3 vetzuren. Deze zijn erg gezond voor mensen. Ze verkleinen o.a. de kans op hart- en vaatziekten, artritis (ontsteking van gewrichten) en depressies. Daarnaast zorgen ze voor een goede groei van het lichaam en zijn ze goed voor onze hersenen, zenuwen, huid en ogen.

Ook zorgen deze vetzuren voor een verlaging van het cholesterol-gehalte

Bron:www.ishetgezond.nl