Asperges Schillen, voetjes (*) + kopjes afsnijden zodat je asperges van gelijke lengte, ong. 12 cm overhoudt om in 2 stukken van ong. 6 cm te verdelen . (*) desnooids klein houterig aanvoelend stukje onderaan verwijderen, bij zeer verse 1e klasse asperges is dit niet nodig
Aspergesla met gerookte zalm kook de aspergekopjes en voetjes beetgaar (kopjes en voetjes hebben verschillende gaartijd !), droogdeppen en laten afkoelen snij de gerookte zalm in kleine stukjes plet de hardgekookte eieren ruw met een vork eieren, zalm, zure room, mayonnaise, citroensap en de kruiden mengen tot een smeuiIg mengsel. meng de aspergepunten en voetjes voorzichtig onder het mengsel versier met wat extra peterselie
Gebakken asperges met Spaanse risotto wentel de gesneden asperges ruim in de olie (olijfolie + truffelolie) bak de asperges op een laag vuur beetgaar in een mengsel van boter en arachide-olie, zorg ervoor dat de gesneden asperges de panbodem vullen, af en toe omroeren. snij de chorisoham in zeer kleine brunoise en bak samen met de ui en sjalot in een grote, diepe pan, als ui en sjalot lichtjes gekleurd zijn, de bakrijst toevoegen wanneer de bakrijst glazig is, helft van de kippenbouillon toevoegen, en zachtjes door mekaar roeren onder gesloten deksel rijst laten inkoken; beetje bij beetje rest van de bouillon toevoegen tot de rijst gaar is de pan van het vuur nemen en de manchegokaas + de room voorzichtig onder de rijst mengen op smaak brengen met peper en zout asperges en rijst dresseren op een grote ronde of ovalen schotel (zie foto)