Keukentips

Ons aspergemenu

Aspergesalade met gerookte zalm
Gebakken asperges met een Spaanse risotto

Stacks Image 185
Stacks Image 182
Ingrediënten (voor 4 personen)

1 kilo witte asperges (liefst Belgische)

Voorgerecht
250 gram gerookte zalm
2 hardgekookte eieren
50 gram zure room + 50 gram mayonnaise
dille, beetje citroensap, bieslook en peterselie peper en zout

Hoofdgerecht
200 gram bakrijst
4 dl kippenbouillen
150 gram Spaanse chorisoham
100 gram gemalen manchego kaas
20 cl halfvette room
1 ui + 1 sjalot
50 gram boter + arachide-olie, olijfolie gemend met een paar druppels truffelolie

Bereiding:

Asperges
Schillen, voetjes (*) + kopjes afsnijden zodat je asperges van gelijke lengte, ong. 12 cm overhoudt om in 2 stukken van ong. 6 cm te verdelen .
(*) desnooids klein houterig aanvoelend stukje onderaan verwijderen, bij zeer verse 1e klasse asperges is dit niet nodig

Aspergesla met gerookte zalm
kook de aspergekopjes en voetjes beetgaar (kopjes en voetjes hebben verschillende gaartijd !),
droogdeppen en laten afkoelen
snij de gerookte zalm in kleine stukjes
plet de hardgekookte eieren ruw met een vork
eieren, zalm, zure room, mayonnaise, citroensap en de kruiden mengen tot een smeuiIg mengsel.
meng de aspergepunten en voetjes voorzichtig onder het mengsel
versier met wat extra peterselie

Gebakken asperges met Spaanse risotto
wentel de gesneden asperges ruim in de olie (olijfolie + truffelolie)
bak de asperges op een laag vuur beetgaar in een mengsel van boter en arachide-olie, zorg ervoor dat de gesneden asperges de panbodem vullen, af en toe omroeren.
snij de chorisoham in zeer kleine brunoise en bak samen met de ui en sjalot in een grote, diepe pan, als ui en sjalot lichtjes gekleurd zijn, de bakrijst toevoegen
wanneer de bakrijst glazig is, helft van de kippenbouillon toevoegen, en zachtjes door mekaar roeren
onder gesloten deksel rijst laten inkoken; beetje bij beetje rest van de bouillon toevoegen tot de rijst gaar is
de pan van het vuur nemen en de manchegokaas + de room voorzichtig onder de rijst mengen
op smaak brengen met peper en zout
asperges en rijst dresseren op een grote ronde of ovalen schotel (zie foto)