Keukentips

Witloofrolletjes "blue cheese"

Een Vlaamse klassieker met een Franse toets

Stacks Image 170
Stacks Image 165
Stacks Image 167
Ingrediënten (voor 4 personen)

4 stronkjes grondwitloof
8 vers afgesneden schellen gekookte hesp
100 gram gemalen kaas, voorkeur emmenthal
1 liter volle of halfvolle melk
40 gram blauwe kaas, voorkeur roquefort
100 gr boter
20 gram broodkruim
nootmuskaat, peper, zout

Bereiden:
snij de stronken witloof overlangs in 2 en snij onderaan een driehoekje weg zodat blaadjes vastblijven
smelt 20 gram boter met 15 cl water in een ruime braadpan
leg daarin de 8 halve stronken witloof, met gesneden kant naar onder
bestrooi het witloof met sneufje zout, peper en nootmuskaat
laat garen met deksel, af en toe een prikje in witloof om garing te controleren
haal de witloofstronkjes uit de pan en laat kwartiertje op een rooster uitlekken
bewaar het overgebleven vocht in de pan

voor de saus:
maak een roux van 40 gr boter en 60 gram bloem
meng de melk, het overgebleven witloof kookvocht en de witte wijn
voeg dit mengsel al roerend bij de roux tot een gladde saus
voeg vervolgens de gemalen kaas + de roquefort toe
(hou nog wat gemalen kaas over)
afkruiden naar eigen smaak met nootmuskaat, perper en zout

beboter een ruime ovenschotel en bestrooi de bodem met het broodkruim
bestrooi de hesp met vers gemalen harde kaas (grana padana, parmegiani …)
rol de witloofstronkjes in de hesp en leg in de ovenschaal
overgiet met de warme saus zodat alle rolletjes net onderstaan
bestrooi met een mengeling van gemalen kaas en broodkruim
zet kwartier in voorverwarmde oven op 180 graden
en nog een 5-tal minuten onder de grill
serveren met bruin brood of aardappelpuree