Keukentips

Skrei met witloof

Smakelijk gezond en gauw klaar

Stacks Image 148
Stacks Image 145
Stacks Image 142
Ingrediënten (voor 2-4 personen)

4 stronkjes grondwitloof
600 gram filets van skrei
100 gram gemalen kaas
25 cl droge witte wijn
25 cl visfumet of visfond
25 cl culinaire room
8 middelgrote aardappelen

Bereiden:
snij de stronken witloof overlangs in 2 en snij onderaan een driehoekje weg zodat blaadjes vastblijven
smelt 25 gram boter met 10 cl water in een ruime braadpan
leg daarin de 8 halve stronken witloof, met de gesneden kant naar onder
leg hierop de skreifilets
bestrooi met sneufje zout, peper en nootmuskaat
laat ongeveer 15 minuten garen met deksel
kook inmiddels de aardappelen

voor de saus:
verwarm de room, de witte wijn en de visfond
laat inkoken tot ongeveer de helft
voeg vervolgens de gemalen kaas toe
(hou nog wat gemalen kaas over)
afkruiden naar eigen smaak met nootmuskaat, peper en zout

schik de gekookte aardappelen bij het witloof en de vis
overgiet in de braadpan, het witloof, de vis en de aardappelen met de saus
bestrooi met een mengeling van gemalen kaas en broodkruim
zet 10-15 minuten in voorverwarmde oven op 180 graden
en daarna nog even laten bruinen onder de grill

versier met wat peterselie en bieslook en zet op tafel
Skrei (‘zwerver’ of ‘reiziger’ in het Noors) is eigenlijk een winterkabeljauw. In de paartijd maakt deze vis een lange tocht van de Barentszee naar de Lofoten, een eilandengroep in Noorwegen om voor nageslacht te zorgen en daarom heet de vissoort zo. Daar is het water immers warmer en rijk aan voedsel; een ideale omgeving dus om kuit te schieten. De skrei blijft vervolgens nog even hangen om weer op krachten te komen. Daarna zwemt de vis terug naar de Barentszee.
Alleen de kabeljauw die in het seizoen voor de kust van Noorwegen gevangen wordt, mag skrei genoemd worden.
Tijdens zijn trek eet de kabeljauw minder en ander voedsel dan in de Barentszee, voornamelijk garnalen en lodden. Hierdoor wordt zijn vlees witter en steviger van structuur.
De skrei is een van de magerste vissoorten die rondzwemmen in zee en kan je dus eten zoveel je wil. Skrei is rijk aan eiwitten, vitamine D, mineralen en omega 3.
De kwaliteit van skrei is nog beter dan die van kabeljauw. Kenmerkend voor skrei zijn de spierwitte en stevige filets.

Bron:de Nieuwpportse vistrap